בין טוניס לפלרמו

15.11

איפה גדליהו אלון 14, ירושלים, ישראל

חן קורןרפרם חדד

משק עפאים, בית הנסן

מפגש, שיח וארוחה עם שורשים יהודיים בערב אחד בקפה משק עפאים נגיש ונדבר אוכל טוניסאי, זהות ים תיכונית, יהודית ומה שביניהם. ארוחה עם שורשים יהודיים, שורשים של הגירה בין טוניסיה למרסיי, בין פלרמו לליוורנו ובחזרה לטוניסיה. שיתוף פעולה של חן קורן, אשת אוכל ירושלמית המארחת סדנאות וארוחות בשוק מחנה יהודה ורפרם חדד, אמן פלסטי וחוקר אוכל יליד תוניסיה, שחי על הים […]

מפגש, שיח וארוחה עם שורשים יהודיים

בערב אחד בקפה משק עפאים נגיש ונדבר אוכל טוניסאי, זהות ים תיכונית, יהודית ומה שביניהם. ארוחה עם שורשים יהודיים, שורשים של הגירה בין טוניסיה למרסיי, בין פלרמו לליוורנו ובחזרה לטוניסיה. שיתוף פעולה של חן קורן, אשת אוכל ירושלמית המארחת סדנאות וארוחות בשוק מחנה יהודה ורפרם חדד, אמן פלסטי וחוקר אוכל יליד תוניסיה, שחי על הים של לה גולט.

את הארוחה נפתח עם סלט טוניסאי שמתכתב עם הסלט של פלרמו והסלט של ניס (ניסואז), שעועית ירוקה חלוטה, ביצה רכה, אנשובי, תפוחי אדמה, עגבניות, סרדינים, לימון כבוש ואריסה. במנה השניה נתמסר לפסטה עשוית קמח קשה מדרום איטליה עם עלי סלרי, בוטרגה טוניסאית ופיסטוקים. הבוטרגה נאכלת גם בסרדיניה וגם בטוסקנה ומצליחה ללכד סביבה בטבעיות את אגן הים התיכון.

במנה העיקרית נעשה המון כבוד לקוסקוס הדגים שמצא בית אצל הסיציליאניים של טרפאני ואצל היהודים בדרום טוניסיה. קוסקוס מסולת שעורה המוגש עם מרק דגים בשילוב דלעת, לפת וירקות של חורף. ליד הקוסקוס נגיש מנה קטנה של דג עם אריסה, ורדים מיובשים ודבש, מרמומה, טירשי, סלט קישואים ומשייר ירקות כבושים. נקנח בגלידה לא שגרתית מהמסורת של יהודי טוניס וסיציליה של ריקוטה עם ליים ובוטרגה מגורדת מלמעלה.

לאחר הארוחה, נלגום קפה שחור עם זרעי כוסברה וקליפות תפוזים מיובשות ונשב לשיחה נינוחה של שבעים על הדג היהודי סביב הים התיכון. על הדג כמטאפורה לקיומו של היהודי, על התרבות הימים של הים התיכון וחופי טוניס, על חשיבותו של הדג בתרבות הטוניסאית וסיפורים קסומים מפי גדול המומחים על המטבח הטוניסאי.

קרדיט לצלמת: אבישג שאר- ישוב

אודות המקום

משק עפאים לחקלאות בת-קיימא הוקם במושב עידן שבערבה על-ידי האחים ינון והדיי עפאים. ינון, חקלאי המתגורר במושב עידן והדיי, כותב מדור האוכל במוסף "הארץ", המתגורר במושב צפרירים. השניים שמו להם למטרה ליצור חקלאות אחרת, שמאפשרת למגדלים להיות בקשר ישיר עם הצרכן, ושמה דגש על שמירה על אקולוגיה וסחר הוגן. במשק מייצרים בשיטות מסורתיות גבינות עיזים, זיתים ושמן זית, דבש, ריבות וממרחים שונים ומגדלים פירות וירקות אורגניים. בנוסף, מפעיל המשק שלוש חנויות, שתיהם מהן בירושלים - בעין כרם ובבית הרופא בבית הנסן ולהם צמודים בתי קפה שהפכו בשנה האחרונה למוקד עלייה לרגל למביני עניין ופודיז.

אולי גם זה יעניין אותך

לכל הפעילויות

סיפור אהבה מקסיקני

סדנת הכנת טאקוס ומפגש עם לואיס כרוז, לאה סטופר ויטי לוסון אם יצא לכם לנגוס בטורטיה, ללגום מרגריטה או לנגב גווקאמולי (וגם אם רק שמעתם ומעולם לא טעמתם) בטח תסכימו שאוכל מקסיקני זה אוכל שמח – מלא באופטימיות, צבעים, טעמים ואהבה. אוכל עם מורשת ארוכה שמגיעה עד לבני המאיה ויחד עם זאת מושפעת ממטבחים זרים […]

טעימות יין ישראלי וטאפאסים

סדנת טעימות יין ישראלי יין יכול לקחת אותך למסע. מסע בין המקומות, הסיפורים, הזמן והאנשים שבראו את הפלא הנוזלי. מסע בין טעמים ועומקים שונים, חיבורים מפתיעים ושילובים מרגשים. מסע מרגע ההתרגשות הראשון שלך כשהבנת שגילית לראשונה את האהוב עליך, דרך כל תגלית חדשה שהרגישה כמו הפעם הראשונה ועד למפגשים הקטנים שבין היין האהוב לביס מושלם […]

תאוות בשרים

סדנת בשרים ארגנטינאים מעושנים ארגנטינה היא המדינה עם צריכת הבשר הכי גבוהה בעולם, ובגלל זה כל ארגנטינאי מרגיש שהוא נולד גרילמן (אסדור). הטקס והמסורת שנבנו סביב הכנת הבשר הם חלק גדול מהתרבות הארגנטינאית. הטקס כולל חוויה של כמה שעות, שיטות שונות של צליה, סוגים שונים של מנגלים (פרישה), זנים שונים של בקר, סוגים של עצים […]