טרטוריה חבה | המהפך של שוק מחנה יהודה – מחצר אחורית לפנינה קולינרית

אורי עמדי

ללא עלות

"ירושלים. עיר גדולה ותושבים בה הרבה. עיר קשה כמו אבן, ולאבניה לב. עיר שבה רב הנסתר על הגלוי. עיני כל העולם נישאות אליה, והיא נושאת עיניה לשמים. בתקווה? בייאוש? גם וגם. דבר-מה מתמצית הקיום מצוי בירושלים, וכשהיא נהרסת אנחנו נהרסים; וכשהיא תירפא, אנו נירפא עִמה", כך פותח הפעיל החברתי נועם שרון את הראיון שערך לפני כשש שנים עם אורי עמדי וכך תמצת גם את תורתו של עמדי.

אורי עמדי, המכונה על ידי רבים "הרופא של ירושלים", הוא אדם שנפשו ורוחו התמזגו בנשמתה של ירושלים והטביעו בה חותם עמוק. עמדי הקים וניהל מיזמים ומינהלים קהילתיים בשכונות ברחבי עיר הבירה. המהלך המוכר ביום שהוביל הוא שיקומו של שוק מחנה יהודה שסבל במשך שני עשורים מהזנחה קשה וכיום עומד איתן כפנינה קולינרית ותרבותית ירושלמית. כיום עמדי הוא יזם חברתי המלווה שיקום שווקים פתוחים בארץ ומעביר סדנאות על הובלת שינוי בחברה הישראלית.

במפגש שיתקיים ב"חבה טרטוריה", יציג עמדי את התהליכים שהובילו להתפוררות מרכז ירושלים והמסע לפיתוחו ושיקומו.

אודות המקום

"טרטוריה חבה" הינה למעשה מתחם המשלב בית קפה, מסעדה וקונדיטוריה בכניסה לשוק מחנה יהודה. שמו של המקום נגזר משם בעליו, משפחת חבה, הפועלת שמהווה שם נרדף לאפייה וקונדיטוריה בירושלים החל משנות החמישים. הדור הצעיר של המשפחה שיפץ מהיסוד ועד הטפחות את המקום, שהיה אחת המאפיות הוותיקות בעיר הבירה, והפך אותו למסעדה-פטיסרי יפהפייה, מעוצבת למשעי עד אחרון הפרטים הקטנים. התפריט חלבי קליל אך מתוחכם וכמובן טעים. הפטיסרי החדשני בקומה העליונה מוציא בכל יום לוויטרינה שלל עוגות וקינוחים יפהפיים, לחמים טריים ומגשי מאפים טריים המסחררים את המבקרים. את כל העוגות והמאפים ניתן לקחת הבייתה ובמקום ממליצים במיוחד על קרואסון השקדים האלוהי.

אולי גם זה יעניין אותך

לכל הפעילויות

מקירות המוזיאון למטבח – סיורים במוזיאון עם שפים בעקבות השראות אמנותיות

אמנות הבישול, הקולינריה, עברה דרך ארוכה מימיה הראשונים על שולחנות מלכים ואצילים ועד שהפכה לתשוקה חוצת מעמדות. כך עלו גם השפים לגדולה וזכו למעמד של אמנים כשכל מנה היוצאת תחת ידיהם היא יצירת אמנות על חושית של טעם, ריח ואסתטיקה.   בסדרת סיורים מיוחדים, יובילו אתכם השפים המובילים בישראל בין גלריות מוזיאון ישראל בעקבות יצירות […]

קצת ספונטניות – מבשלים ואוכלים ארוחת שף שכולה הפתעה

מלון "אלגרה" ומסעדת "פרנסיס" הפועלת בו קרויים על שם הזוג שהתגורר במבנה בתחילת המאה הקודמת – אלגרה בלו וג'אבר פרנסיס רחיל, יהודיה וערבי-נוצרי, שסיפור אהבתם הוא מהידועים בירושלים. ואם לאהבה חוקים משלה כך גם לארוחות השף הספונטניות של המלון, שכל המנות המוגשות בהן – הן הפתעה גמורה לסועדים. שף המלון, יונתן שרביט יבשל יחד אתכם […]

תאווה לעיניים: על אמנות ואוכל

"היא שלחה להביא מאותן עוגיות סמיכות וגוצות המכונות מדלנות קטנות, שנוצקו, כמדומה, בקשוה גלית כקונכיית סן-ז'אק. לא עבר זמן, ובמכאניות, מדוכדך מן היום המשמים ומהסתמנותו של מחר עגום, הגשתי אל שפתי כפית של תה, שבה טבלתי חתיכה מהמדלן. אבל בשבריר הרגע שבו נגעה בחכי הלגימה הבלולה בפתיתי העוגייה, עבר בי רעד, נדרכתי למופלא שהתחולל בקרבי. […]