תמול שלשום | אוכל אותנטי- לא מה שחשבתם

שמיל הולנדר

ללא עלות

בארוחת הערב בה מתארח קזבלן בבית הוריה של רחל, אהובתו, בסרט הקאלט הידוע, מונחת לפניו קציצת גפילטע מעשה ידי של אמה של רחל. קזבלן מצליח לחמוק מהזוועה ולהאכיל את חתול המשפחה בחתיכות הגפילטע מבלי שאף אחד יראה. מרוצה מעצמו, הוא מצהיר שהיה לו טעים. בתמורה מושיטה לו אמה של רחל קציצה נוספת ובהלה בעיניו אומרת הכל.

אם יש אוכל יהודי שזכה ברבות השנים ליחסי ציבור גרועים בתרבות הישראלית, הרי הוא האוכל המזרח האירופי. במפגש שישלב בין סיפורי סבתא ופולקלור מהמטבח היהודי ובידענות מתובלת בהומור יתחקה שמיל הולנדר, שף והיסטוריון, אחר מקורותיהם וגלגוליהם של מאכלים שונים, ינסה להגדיר את המטבח הישראלי המתהווה, ויספר איך הפכה המסורת הקולינרית המפוארת של האוכל המזרח־אירופי לסוג של בדיחה.

הולנדר, אשר יתארח במוסד הותיק תמול שלשום, חוקר את הפולקלור והאוכל היהודי ממזרח־ אירופה יותר מעשרים שנים, בהן שוטט בעולם בחיפוש אחר חומרי הגלם של המטבח היהודי. בספרו רב המכר  "שמאלץ" ריכז הונדר את התובנות שלו מהדיאלוג הפנימי העשיר בין בישול האוכל להתחקות אחר ההיסטוריה שלו.

אודות המקום

תמול שלשום, מוסד ירושלמי, קפה מסעדה וחנות ספרים בשכונת נחלת שבעה, נוסד בשנת 1994 בבניין בן יותר ממאה שנה, ונקרא על שם סיפורו של חתן פרס נובל לספרות ש"י עגנון. גאוותנו, בנוסף לשקשוקה עטורת השבחים, לפסטות ולקינוחים, היא בהיותנו מקום מפגש לאוכלוסיות שונות בעיר, לשיחה טובה ואווירה ירושלמית קסומה כתמול שלשום. המסעדה כשרה, חלבי בהשגחת הרבנות ירושלים, חלב ישראל, עלים מהדרין עם משגיח במקום. במסעדה מתקיימים אירועי ספרות ותרבות כל העת, ואנו גאים לארח את מיטב היוצרים שבקשת הספרות ,השירה, המוסיקה והאמנות בארץ ובעולם. כל הספרים בחנות הינם למכירה. ספר האהבות של תמול שלשום בהוצאת המסעדה מספר חלק (קטן...) מסיפורי האהבה המרגשים שהתרחשו בין כתלינו. מחצית מכל הרווחים ממכירת הספרים מיועדת לעמותת סיפור חוזר היוצרת מקומות עבודה לבעלי מוגבלויות.

אולי גם זה יעניין אותך

לכל הפעילויות

עיר הבירה – סיור וטעימות במבשלת בירה הרצל

עולם הבירה הישראלי זוכה לעדנה בשנים האחרונות עם הקמתן של מבשלות מקומיות קטנות ומסקרנות המוציאות לאוויר העולם בירות בטעמים יחודיים ועם אמירה אמיתית. אחת הבולטות בהן היא המבשלה הירושלמית הראשונה – מבשלת "הרצל" שבתלפיות. מאור הלפמן, ההרצל של מבשלת "הרצל", ייקח אתכם למסע בפס הבישול של הבירות הכי מקוריות שתפגשו. החל מהיכרות עם חומרי הגלם, […]

אוכל אותנטי- לא מה שחשבתם

בארוחת הערב בה מתארח קזבלן בבית הוריה של רחל, אהובתו, בסרט הקאלט הידוע, מונחת לפניו קציצת גפילטע מעשה ידי של אמה של רחל. קזבלן מצליח לחמוק מהזוועה ולהאכיל את חתול המשפחה בחתיכות הגפילטע מבלי שאף אחד יראה. מרוצה מעצמו, הוא מצהיר שהיה לו טעים. בתמורה מושיטה לו אמה של רחל קציצה נוספת ובהלה בעיניו אומרת […]

חגיגה פרסית עם הבלוגרית רותם ליברזון והזמרת מורין נהדר

המפעל מארח תחת קורת גג אחת שתי אושיות תרבות פרסיות מרתקות. מצד אחד, הבשלנית והבלוגרית רותם ליברזון שתבשל יחד עם אנשי המפעל ארוחה פרסית טעימה, ותדבר על חיים בבישול איטי רגע לפני שספר המתכונים שלה רואה אור. ומצד שני, הופעה של היוצרת מורין נהדר, שאלבום המופת הפרסי שלה "גולה גנדום" יוצא בימים אלו ממש. בסוף […]