תמול שלשום | אוכל אותנטי- לא מה שחשבתם

שמיל הולנדר

ללא עלות

בארוחת הערב בה מתארח קזבלן בבית הוריה של רחל, אהובתו, בסרט הקאלט הידוע, מונחת לפניו קציצת גפילטע מעשה ידי של אמה של רחל. קזבלן מצליח לחמוק מהזוועה ולהאכיל את חתול המשפחה בחתיכות הגפילטע מבלי שאף אחד יראה. מרוצה מעצמו, הוא מצהיר שהיה לו טעים. בתמורה מושיטה לו אמה של רחל קציצה נוספת ובהלה בעיניו אומרת הכל.

אם יש אוכל יהודי שזכה ברבות השנים ליחסי ציבור גרועים בתרבות הישראלית, הרי הוא האוכל המזרח האירופי. במפגש שישלב בין סיפורי סבתא ופולקלור מהמטבח היהודי ובידענות מתובלת בהומור יתחקה שמיל הולנדר, שף והיסטוריון, אחר מקורותיהם וגלגוליהם של מאכלים שונים, ינסה להגדיר את המטבח הישראלי המתהווה, ויספר איך הפכה המסורת הקולינרית המפוארת של האוכל המזרח־אירופי לסוג של בדיחה.

הולנדר, אשר יתארח במוסד הותיק תמול שלשום, חוקר את הפולקלור והאוכל היהודי ממזרח־ אירופה יותר מעשרים שנים, בהן שוטט בעולם בחיפוש אחר חומרי הגלם של המטבח היהודי. בספרו רב המכר  "שמאלץ" ריכז הונדר את התובנות שלו מהדיאלוג הפנימי העשיר בין בישול האוכל להתחקות אחר ההיסטוריה שלו.

אודות המקום

תמול שלשום, מוסד ירושלמי, קפה מסעדה וחנות ספרים בשכונת נחלת שבעה, נוסד בשנת 1994 בבניין בן יותר ממאה שנה, ונקרא על שם סיפורו של חתן פרס נובל לספרות ש"י עגנון. גאוותנו, בנוסף לשקשוקה עטורת השבחים, לפסטות ולקינוחים, היא בהיותנו מקום מפגש לאוכלוסיות שונות בעיר, לשיחה טובה ואווירה ירושלמית קסומה כתמול שלשום. המסעדה כשרה, חלבי בהשגחת הרבנות ירושלים, חלב ישראל, עלים מהדרין עם משגיח במקום. במסעדה מתקיימים אירועי ספרות ותרבות כל העת, ואנו גאים לארח את מיטב היוצרים שבקשת הספרות ,השירה, המוסיקה והאמנות בארץ ובעולם. כל הספרים בחנות הינם למכירה. ספר האהבות של תמול שלשום בהוצאת המסעדה מספר חלק (קטן...) מסיפורי האהבה המרגשים שהתרחשו בין כתלינו. מחצית מכל הרווחים ממכירת הספרים מיועדת לעמותת סיפור חוזר היוצרת מקומות עבודה לבעלי מוגבלויות.

אולי גם זה יעניין אותך

לכל הפעילויות

דרינק אין ג'אפן

נימוח, ארומטי, בעל גוף מלא או קל. הסאקה בן האלפיים שנה הוא משקה מלא טעמים ותעלומות וכל טעם שלו מספק חוויה קולינרית אסיתית שונה ומסקרנת. הסאקה הוא משקה מושלם לצד האוכל ובעיקר לצד חברה טובה, כזה ששתייתו מכוסו של אדם אחר נחשבת בתרבות היפנית כסימן לחברות. במפגש טעימות סאקה ב"סושי רחביה" תטעמו סאקה איכותי לצד […]

מתחממים עם גלידה קרה – סדנא להכנת גלידות

גם באמצע נובמבר, בהרים הקרירים של ירושלים, איך פינוק טוב יותר מגלידה מעולה באמת. השף לירן אילון יארח אתכם במעבדת הקסמים שלו ב- Cookie Cream שנפתחה השנה בשוק מחנה יהודה. בסדנא המעשית תלמדו איך להכין גלידה, החל בשלב בחירת חומרי הגלם, דרך הכרת טעמים והתנסות בעיצובים שונים ועד הביס המושלם של גלידה קרה בין שתי […]

מסיבת התה של אלי(אנ)ס – אמנות קולינרית ו"משתה" מוטרף

ההרשמה לאירוע נסגרה, יהיה ניתן לרכוש כרטיסים במקום על בסיס מקום פנוי. נתראה 🙂 "זוהי מסיבת התה המטופשת ביותר שהייתי בה בימי חיי" (אליס) קהילת בית אליאנס פותחת את שערי ביתה לטובת "המשתה" – לילה קולינרי אינטרדיסציפלינרי, חוצה תחומים וחושים בהשראת אליסה המופלאה מארץ הפלאות.בית אליאנס בשלוש מנות : 1. שוטטות האורחים מוזמנים להציץ בחדרים […]